Wczorajsze spotkanie z Ernestyną Kubecką, autorką książki „Cztery pory roku w kuchni śląskiej” w Miejska Biblioteka Publiczna w Pyskowicach było prawdziwą ucztą – dosłownie i w przenośni. Pani Ernestyna przywiozła ze sobą własnoręcznie upieczony kołocz, którym częstowała chętnych. Pełniła też rolę jurorki w konkursie na najlepszy wypiek przyniesiony przez publiczność – a ta naprawdę dopisała 👏
👉 Autorka w niezwykle bezpośredni, ciepły i „po ślōnsku” prowadzony sposób opowiadała o tajnikach tradycyjnej kuchni naszego regionu. Podkreślała, że poprzez swoją działalność i książkę chce przypominać dawne przepisy, pielęgnować pamięć o rodzimych smakach i zachować dziedzictwo rodzinne, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
👍 Spotkanie miało wyjątkowy klimat również dzięki strojom – autorka wystąpiła w pięknym śląskim ubraniu, a w podobnych pojawiły się również panie z naszej biblioteki, podkreślając lokalny charakter wydarzenia.
ℹ️ Projekt dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu dotacyjnego “Różnorodność Językowa” Instytutu Różnorodności Językowej Rzeczypospolitej.
zdjęcia: MBP Pyskowice





