Całe województwo śląskie zostało objęte strefą występowania lub zagrożenia wystąpienia choroby niebieskiego języka – wynika z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłoszonego 1 grudnia. Decyzja ta ma na celu zwiększenie ochrony zwierząt gospodarskich przed niebezpieczną, wirusową chorobą przeżuwaczy.
W związku z nową sytuacją epizootyczną zaleca się:
• wzmożoną obserwację zwierząt,
• unikanie zakupu zwierząt z niesprawdzonych źródeł oraz bez świadectw zdrowia,
• zapewnienie regularnych wizyt lekarza weterynarii w gospodarstwie,
• skuteczne zwalczanie owadów w pomieszczeniach, gdzie przebywają zwierzęta,
• niezwłoczne zgłaszanie podejrzanych objawów powiatowemu lekarzowi weterynarii — bezpośrednio, za pośrednictwem lekarza opiekującego się stadem lub poprzez urząd gminy.
Zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia zwierząt, zgłoszenie podejrzenia choroby jest obowiązkiem prawnym, a jego zaniechanie stanowi wykroczenie.
Choroba niebieskiego języka (Bluetongue) jest zakaźną chorobą wirusową przeżuwaczy — zarówno domowych, jak bydło, owce i kozy, jak i dzikich, m.in. jeleni, saren czy antylop. Wywołuje ją wirus z rodzaju Orbivirus, przenoszony nie przez zwierzęta, lecz przez owady kłująco-ssące z rodzaju kuczmanów (Culicoides). Do zakażenia może dojść również poprzez kontakt z krwią lub nasieniem.
Ważne: choroba nie przenosi się na ludzi ani inne zwierzęta gospodarskie oraz domowe. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, mleko, skóry czy wełna, są bezpieczne dla ludzi.
Biegunem zakażeń jest bydło, które choruje rzadziej niż owce, jednak po przechorowaniu może być nosicielem wirusa i zakażać owady roznoszące chorobę.
U bydła, ze względu na długi okres wylęgania choroby — nawet do 60–80 dni — objawy mogą być opóźnione. Jeśli wystąpią, należą do nich:
• gorączka,
• nadmierne ślinienie się,
• zaczerwienienie i obrzęk błon śluzowych jamy ustnej,
• owrzodzenia języka i opuszki zębowej,
• zapalenie koronki i tworzywa racic, skutkujące kulawizną.
Władze weterynaryjne apelują do hodowców o zachowanie szczególnej ostrożności i szybkie reagowanie na wszelkie niepokojące sygnały, aby ograniczyć ryzyko rozprzestrzeniania się choroby w regionie.


